Projek Terbaru – Sulam Benang, Manik & Labuci

IMG_4720

Cheq-sue baru sahaja siap menyudahkan sulaman ini utk sebelah tangan baju pada pukul 2.00 pagi 26 Nov 2009. Design sepenuhnya tunggu sedikit masa lagi, kerana cheq-sue bercadang nak tambahkan jahitan manik tabur pula. Terima kasih kepada Cik Glamstarz kerana idea design ini cheq-sue dapat setelah berkunjung ke fotopages beliau.

Berikut beberapa teknik yang sempat cheq-sue snap untuk dikongsi bersama kalian.

1. Cheq-sue siapkan bunga daisy dahulu untuk seluruh lengan baju. Guna teknik lazy daisy.

IMG_4692 IMG_4695

2. Rupa benang di bahagian belakang kain. Matikan jahitan di tengah belakang kain.

IMG_4696 IMG_4698

3. Seterusnya gunakan teknik tali air untuk jahitan batang bunga.

IMG_4710 IMG_4713

4. Kemudian jahitkan 2 butir manik silinder dan 1 labuci hijau untuk membentuk daun. Buatkan dalam 3 kelopak daun.

IMG_4714 IMG_4715

Beginilah hasilnya. Selamat mencuba.

IMG_4716 IMG_4708

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like...

13 Responses

  1. suemiezi says:

    Salam cheq sue….
    Cantik la jahitan nyer tu…cheq sue pakai benang apa ya….

  2. Fatin Pauzi says:

    Cantik sangat jahitan Cheq Sue! :D

  3. rozie says:

    mana nak dapatkan benang sulam , biasanye di tempat saya hanya ada benang cross stitch je

  4. siti says:

    saya berminat la ngn teknik sulaman benang n labuci ni…saya kurang pandai dalam seni kretif ni tapi sngat2 berminat…di mana saya ble ambil kursus ni..saya bekerja d ptrjy..

  5. afak says:

    mmg creative.sy mmg suka la blog akak nie…cyaiyok

  6. Jamaliah Rosman says:

    suka menyulam ni che’ su ada jual nota sulam benang tak saya duduk di johor

  7. jaidah says:

    aduyaii..comei nye corak tu..thanks che’su…page ni sy byk blaja tentang jahit2 ni… :) smoga maju jaya…

  8. khairuniza says:

    cantik, boleh ke guna benang cross stitch

  9. tee says:

    cheq sue thanks untuk yang semua cheq sue share kat sini….memg menaikkan minat nak belaja sulaman manik dan benang…

  10. Asiah says:

    salam.. cheq-sue guna benang apa untuk sulaman benang di atas tu..tq

  11. mas says:

    salam.. cheq-sue.. saye berminat dgn sulaman ni tp cheq sue guna benang p tok wat gabungan sulaman benang ni?

  12. mimicantik says:

    cik su,cantik la projek terbaru ni….sulaman benang ni…nak blajr…

  13. Suriana says:

    Assalamualaikum cheq sue…ape name benang nie yer…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>