Teknik Sulaman Benang

IMG_1218

Sudah lama cheq-sue berhajat nak kongsi teknik-teknik untuk sulaman benang dengan pembaca semua. Tapi oleh kerana sebelum ini terlalu banyak permintaan untuk teknik sulaman manik, maka cheq-sue tangguhkan dulu. Maklumlah waktu tu masing-masing nak lip-lap kan baju raya dengan manik labuci.

Kali ini tibalah masanya untuk kita berkongsi satu lagi seni kemahiran sulaman tangan iaitu "sulaman benang". Lagipun kalau korang nak tahu sekarang ni sulaman benang tengah "hot" di pasaran. Bukan sahaja pada kain tudung tapi juga pada baju kurung, blause, baju smocking, pouch bag, kain alas meja dan banyak lagi. Sulaman manik juga kini telah digabungkan dengan sulaman benang. Hasilnya sungguh cantik dan tinggi nilainya.

Langkah-langkah memulakan sulaman:

1. Tegangkan kain menggunakan pemidang/ram. Laraskan skru pada ram untuk mengetatkan ram.

 IMG_1175 IMG_1177

2. Lukiskan design yang ingin disulam menggunakan "air eraseable pen".

IMG_1179 IMG_1181

3. Gunakan "Neadle threader" untuk memasukkan benang dalam jarum.

IMG_1183 IMG_1184

4. Mulakan sulaman di tengah bunga menggunakan teknik "bullion rose". Ulangi langkah dengan memastikan jumlah lilitan benang pada jarum sesuai dengan jarak setiap kelopak yang disulam. Anggaran 10 – 13 lilitan untuk setiap kelopak.

IMG_1185 IMG_1186 IMG_1187 IMG_1190 IMG_1191 IMG_1192 IMG_1194 IMG_1195

5. Teknik "Fern Leaf" untuk daun bunga ros.

IMG_1196IMG_1197

6. Teknik "Lazy Daisy" untuk daun kecil.

IMG_1198IMG_1199   

7. Teknik "French Knot" untuk bunga kecil.

IMG_1201 IMG_1203IMG_1204  IMG_1208 IMG_1214

Teknik-teknik yang diaplikasikan dalam sulaman ini ialah:

- French Knot

- Bullion

- Fern leaf

- Lazy Daisy

Cheq-sue ucapkan selamat mencuba. Bagi yang ingin mencuba sendiri dengan merujuk pada buku. Boleh dapatkan buku-buku rujukan seperti Buku Sulaman Klasik, Buku Sulaman Benang & Manik Labuci, Buku A-Z Jahit Sulam dan lain-lain lagi.

Kepada yang berminat nak mempelajari secara terus dengan cheq-sue teknik-teknik sulaman benang ini, bolehlah emelkan penyertaan anda kepada sue@cheq-sue.com Jadual bengkel sulaman akan cheq-sue pamerkan di page "BENGKEL" untuk rujukan anda.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

IMG_1218

Sudah lama cheq-sue berhajat nak kongsi teknik-teknik untuk sulaman benang dengan pembaca semua. Tapi oleh kerana sebelum ini terlalu banyak permintaan untuk teknik sulaman manik, maka cheq-sue tangguhkan dulu. Maklumlah waktu tu masing-masing nak lip-lap kan baju raya dengan manik labuci.

Kali ini tibalah masanya untuk kita berkongsi satu lagi seni kemahiran sulaman tangan iaitu "sulaman benang". Lagipun kalau korang nak tahu sekarang ni sulaman benang tengah "hot" di pasaran. Bukan sahaja pada kain tudung tapi juga pada baju kurung, blause, baju smocking, pouch bag, kain alas meja dan banyak lagi. Sulaman manik juga kini telah digabungkan dengan sulaman benang. Hasilnya sungguh cantik dan tinggi nilainya.

Langkah-langkah memulakan sulaman:

1. Tegangkan kain menggunakan pemidang/ram. Laraskan skru pada ram untuk mengetatkan ram.

 IMG_1175 IMG_1177

2. Lukiskan design yang ingin disulam menggunakan "air eraseable pen".

IMG_1179 IMG_1181

3. Gunakan "Neadle threader" untuk memasukkan benang dalam jarum.

IMG_1183 IMG_1184

4. Mulakan sulaman di tengah bunga menggunakan teknik "bullion rose". Ulangi langkah dengan memastikan jumlah lilitan benang pada jarum sesuai dengan jarak setiap kelopak yang disulam. Anggaran 10 – 13 lilitan untuk setiap kelopak.

IMG_1185 IMG_1186 IMG_1187 IMG_1190 IMG_1191 IMG_1192 IMG_1194 IMG_1195

5. Teknik "Fern Leaf" untuk daun bunga ros.

IMG_1196IMG_1197

6. Teknik "Lazy Daisy" untuk daun kecil.

IMG_1198IMG_1199   

7. Teknik "French Knot" untuk bunga kecil.

IMG_1201 IMG_1203IMG_1204  IMG_1208 IMG_1214

Teknik-teknik yang diaplikasikan dalam sulaman ini ialah:

- French Knot

- Bullion

- Fern leaf

- Lazy Daisy

Cheq-sue ucapkan selamat mencuba. Bagi yang ingin mencuba sendiri dengan merujuk pada buku. Boleh dapatkan buku-buku rujukan seperti Buku Sulaman Klasik, Buku Sulaman Benang & Manik Labuci, Buku A-Z Jahit Sulam dan lain-lain lagi.

Kepada yang berminat nak mempelajari secara terus dengan cheq-sue teknik-teknik sulaman benang ini, bolehlah emelkan penyertaan anda kepada sue@cheq-sue.com Jadual bengkel sulaman akan cheq-sue pamerkan di page "BENGKEL" untuk rujukan anda.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

About the author

Related posts

37 Comments on “Teknik Sulaman Benang

  1. ibh

    Salam cheq sue….alhamdulillah..ni yg syok ni..cheq sue dah start balik. Memang teruja betul la…Cheq sue..kalau nak order set sulaman benang tu kena email akak dulu ya

  2. InsyaAllah..cheq-sue tgh bersemangat nak share teknik-teknik utk sulaman benang ni. idea banyak cuma masa sgt terhad. Kit sulaman benang kalau nak order boleh emel informasi yg diperlukan kpd cheq-sue.

  3. salam cheq sue..sy ni tgh berkobar2 nk buat sulaman ni…bleh cik sue cdgkan cara2 nye..ingat nk beli RE kit…tp dok klik link “BUTIK” cheq sue, tak jumpa pun page nya.nk tau lanjut bab rege..please tulun sy..

  4. ibuiman

    salam k.sue,wah best’y dpt bljaq teknik m’sulam ni!!kit m’sulam 2 lgkp n hrga pun b’patut’n..=)

  5. Liz a.k IbuMuqrish

    Dah lama tak lawat blog cheq-sue….Wahhh… mudah- mudahan sentiasa dimurahkan rezeki… sbb tak lokek berkongsi ilmu… emm nnti boleh la buat buku..Liz tgh tercari2 untuk sulam benang..nah.. cheq sue dah ajar.. mudah paham…. tinkiu2.. berymuch…sy ada beli buku sulaman rozita tuh ( yg kaler merah ).. tapi tak paham sangat…

    Teringin gak nk joint kelas manik dgn cheq sue.. tapi takde mase..sibuk sgt sehingga 15 januari 2009.. pastu jauh plak tuh.. sy dok Bdr baru Bangi..

  6. Ellanie: Nak beli kit RE(sulam riben) atau TE(sulam benang)?
    kalau kit sulam riben harganya RM80 + 10. kalau kit sulam benang pula RM35 + 10. kalau berminat sila emel kpd sue@cheq-sue.com

  7. Liz: Sampainya hati dah lama tak masuk blog cheq-sue:)
    InsyaAllah dari masa ke semasa cheq-sue akan kongsi teknik2 utk sulam benang. selalulah masuk ya.

  8. Liz a.k IbuMuqrish

    tgh tunggu time pree.. tp taun depan ler.. hihihi.. nk join kelas sulam benang… manik dah boleh la sikit2 yg simple2 jer… lebih advance tak reti sangat….

  9. habsah othman

    berkobar2 NAK belajar jahit sulaman benang… kelas bengkel cheq sue ada kosong lagi/?

  10. salam,saya da banyak kali gak masuk blog sue nie. tima kasih banyak2 sebab byk sungguh sue berkongsi tip2 dalam blog sue. insyallah saya akan mencuba jahitan manik juga jahitan RE

  11. effa

    salam..nak tanye benang jenis ape yang digunakan untuk membuat sulam benang ni ye…nombor brape ek..tima kaseh

  12. habsah ab mutalib

    dearest cheq sue,
    glad 2 hear that you’re staying here….may i know where can i buy erasable pen…..i’m searching around bukit mertajam but i can’t find it…help me please…

  13. Salam….sesiapa nak joint bengkel sila sms atau call atau emel cheq-sue dan jgn lupa sertakan no hp yea. bagitau sekali lokasi di mana? jika ada bengkel cheq-sue akan maklumkan melalui sms.

  14. eraseable pen….susah jugak nak cari kat utara ni…biasanya cheq-sue beli kat KL sebab selalu jugak ke KL. Jadi setiap kali ke KL memang cheq-sue akan beli pelbagai keperluan menyulam ni kat sana.

  15. Salam, sekiranya ada kelas di sekitar Pulau Pinang, teringin gak nak join. H/P 012-4300794

  16. yaati

    salam..daun tu guna teknik apa ya..saya buat daun tak menjadi la..

  17. anie

    salam sheq sue sy berminat sangat dengan sulaman benang…yg cheq su ajar mudah faham…
    sy dah cuba…tapi nak buat daun tak menjadi..
    nak tanya sheq sue… kat terengganu cheq sue tak adakan bengkel ke…???

  18. Nerasiah Abdullah

    saya berminat nk belajar teknik menjahit french knot. kalau boleh tunjukkan langkah2 utk menjahit french knot satu persatu. saya dah ada buku sulaman A-Z tp kurang faham. TQ.

  19. lia

    salam.saya suka la dengan blog cheq su ni.macam2 ilmu yang saya dapat dari sini.saya memang minat sgt dengan sulaman benang dan apa2 jelah yang berkaitan dengan jahitan ni.nt jenguk2 la kt blog sy plak

  20. lia

    sori cheq su.td tersalah taip alamat website lah…

  21. mai la dtg kemaman, trg ajar kami di sini. plzzzzzzz

  22. yusnizan

    nak tanya brp harga kit untuk sulaman benang? Cheq Su ada jual ke? Kalau nak beli mcm mana?

  23. seri

    cntik erk…
    ske cgt tgok nyer!!!

  24. ain

    salam cheq sue…nk tnya cket..cheq sue ambek tempahan x utk jahit sulam benang??

  25. siti

    cheq su ada menjual x buku contoh jahitan??dan sy berminat nk belajar cara2 jahit sulam benang dgn lebih teliti lg,lgpun sy kurang paham lg cara kt ats tu…

  26. iki

    cantik r tp sy bljr x pnh mnjdi……….

  27. linda

    saya bebeno minat kat seni jahitan ni,tapi tak berkesempatan mempelajarinya dgn mendalam,tambahan sekarang ada anak kecil.tapi untuk menjadi terbail perlu ke saya ambil kursus atau belajar di kelas jahitan

  28. i like it… well done cheq-sue, saya dari indonesia, terimakasih udah-mudahan menjadi guru yang baik buat saya.

  29. ainiey

    salam……………saya bminat sangat tentang sulaman benang. ia sangat cantik, tapi saya tak pandai buat….. di sini saya ingin belajar cara nak buat sulaman benang…. tapi ad tak jual buku cara2 nak buat sulaman benang dan contoh2 sulaman benang.

  30. salam, bestnye. dah lama cari teknik nak menyulam ni.beli buku pun tak tunjuk cara2 sulaman. mungkin salah beli kot.betul orang kata belajar kena ada guru.nampaknye projek yang tersimpan dalam kotak dah boleh mula dah.tq

  31. kalau nak masuk bengkel susah nak tinggal anak. ada buku yang senamg ikut cheq-sue suggest .tq

  32. liana hashim

    cheq sue..boleh tunjuk dengan lebih jelas tak cara2 nak buat french knot dan jenis2 daun…

  33. zaida hamzah

    salam kak sue@cheq sue….harap kak sihat..saya berminat nak belajar sgt teknik ni.coz nak mengisi masa lapang….tapi saya x berapa reti…boleh akak tnjkkan cara asasnya….terima kasih kak

  34. Hedrawati Abu Bakar

    As Salam Cheq Sue… saya pulak nk tau, cheq Sue ada jual ke pen utk melakar sebelum kita nk jahit manik kat tudung tu??

  35. zura

    salam cheq sue…saya nak tanya buku sulaman manik crumble tu ade lgi x?rasa macam nak beli..de berape teknik dalam tu?

  36. Salam….tutorial yg saya sediakan semudah 123

  37. ida

    as salam cheq sue. nak tau untuk sulam benang ni nak guna benang jenis apa ye..ingat nak cube buat.

    tq =)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *