Bengkel Sulaman Manik Asas (4)

 IMG_0672

Bengkel pada hari ini adalah yang terakhir sempat cheq-sue adakan sebelum cuti raya tahun ini. Lepas raya nanti InsyaAllah jika masih ada permintaan, cheq-sue akan cuba pertimbangkan. Memandangkan Dewan yang cheq-sue guna selama ini pun telah penuh dengan aktiviti Usahawan MARA dan caj yang dikenakan kepada cheq juga  tidak masuk akal…..(RM200 utk hujung minggu Sabtu/Ahad). "Sebelum ini mereka kata free sebab guna 3 jam sahaja". Maka bagi menunaikan janji peserta yang telah mendaftar, pada kali ini cheq-sue terpaksa membawa peserta ke Bilik Mesyuarat pejabat cheq-sue di tkt 18, BSM.

Peserta kali ini nampaknya cepat belajar dan oleh kerana itu, cheq-sue mempunyai lebih masa untuk berkongsi teknik-teknik extra bersama peserta. Tidak ketinggalan bengkel kali ini turut disertai pelajar cilik Nurul Amila Rusydina, 7 tahun. Tapi lain yang diajar, lain pulak yang dibuatnya. Walaubagaimanapun hasilnya sungguh kreatif. Ada bakat adik ni.

Antara aksi yang sempat dirakam:

IMG_0673 IMG_0675 

Eh….botol minuman siapa tu ye? Cuba teka…..

Tingginya tarik benang tu Hidayah!!!

IMG_0676 IMG_0679

Para peserta sedang tekun menyulam manik.

IMG_0674 IMG_0678

Wah tekunnya peserta paling muda ni. Kat sebelah ni gambar hasil kreativiti Nurul Amila Rusydina,

IMG_0680 

IMG_0686

Para peserta bergambar di akhir sesi bersama cheq-sue di Kaunter depan, BSM. Terima kasih cheq-sue ucapkan kepada Hidayah, Nor Hasmah, Noorni, Kak Nomi dan juga adik Nurul. Harapan cheq-sue semoga apa yang dipelajari tadi dapat dipraktikkan dan semoga semuanya berpuas hati. Hingga berjumpa lagi.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like...

20 Responses

  1. nanirostam says:

    Cheq Sue memang ada harapan jadi usahawan wanita yang berjaya. Akak doakan murah rezeki Cheq Sue. Bertuah suami Cheq Sue ya.

  2. Ina says:

    Biasalah tu apabila sudah maju, ada-ada sahaja halangannya. Buatlah bengkel di rumah. Senang, semua boleh bertumpu di rumah selain boleh dapatkan produk2 lain.

  3. nonie says:

    alaa.. tak sempat nak join plak.
    nanti biler senang, kiter jumpa yer cheq sue..
    ader several question pasal jahit manik ni
    :D

  4. IEDA says:

    a’kum cheq sue..ni 1fs time ieda baca n buka blok cheq sue..
    nice blok n penuh ngan benda berfaedah..ieda pun minat yg
    teramat sulam – menyulam ni terutama MANIK..cuma tak de asas
    n time je nak belajar..tapi bila p kat blok cheq sue ni ada
    harapan la nak belajar teknik2 menyulam manik…Tima Kasih
    Cheq Sue…

  5. aini says:

    wahhhhhhhhh..cheq-sue meriahnyeee….sabtu tuh saya g jalan TAR tau…parking kat medan mara lagi..pastu round kat mara tuhh..tgk2 baju….tak sangka plak cheq-sue ade kat atas yee…

  6. kento says:

    Waah! hebatlah kakak2 nih sumer! :)
    keep it up!

  7. cheq sue says:

    To Nanirostam: Terima kasih kak atas doa itu. Kita bermula dari bawah & kecil-kecilan dulu.

    to Ina: Memang terfikir nak buat kat umah, tapi kut nanti peserta tak selesa. Cadangan akan diusahakan…selebihnya cheq-sue rasa nak buat di Training Room peserta sendiri (Corporate participants cth mcm cheq-sue buat kat KTMB tu)

    To Nonie: cheq-sue ada emel kat nonie yg pasal kelas kat umah nonie tuh. tapi tak berjawab pula. Apa yg nak ditanya tu….boleh emel aje. ataupun call ajer cheq-sue 012-2522276.

  8. cheq sue says:

    to Ieda: Terima kasih sudi lawat blog nih. Kalau minat buat ajer. masa tu akan datang dgn sendirinya. Kalau nak ikutkan sibuk. cheq-sue pun sibuk juga…tak ada pembantu. Tapi oleh kerana minat dan hobi semua yg kita lakukan tu tak terasa seperti beban tapi enjoy!

  9. cheq sue says:

    To Aini: Nanti kalau nak jumpa boleh dtg kat MARA. Office hour sure cheq-sue ada kalau tak cuti lah. Hari ni tak shopping kat SOGO ker? kalau jumpa…boleh agak tak cheq-sue? kalau kenal tu tegurlah yea.

  10. ratna says:

    how kite nak join kelas jahit manik tu?

  11. cheq sue says:

    Ratna: nanti lepas raya semak la kat blog ni…kalau ada bengkel lagi, cheq-sue akan war-war kan kat ruangan BENGKEL tu. ok

  12. nonie says:

    cheq sue
    minta maaf.. emel dah di buka
    terus terlupa plak nak reply

    skang ni ada bz sket.. jahitkan manik utk baju kakak ipar..
    rasa dah terlambat utk belajar ni..

    lepas raya ok tak?

    cheq sue..
    aper tip tuk jahit maniik di kain chiffon yer?

  13. cheq sue says:

    to Nonie: Jahit manik utk kakak ipar….dah pandai lah tu. Tips utk kain chiffon atau semua jenis kain yg lebut dan nipis….kita boleh lekatkan kertas viselin pd permukaan bawah kain dgn seterika (hanya pada tempat yg nak dijahit manik shj). Kain dan jahitan akan lebih kemas.

  14. wani says:

    hai saya tema baru.
    nak belajar sulaman dan jahit baju kurung la.
    itu pun kalau ada lagi la.
    saya minat menjahit tapi tak ada asas menjahit.

  15. linda says:

    ari pertama kali jahit manik setelah sekian lama tinggal bidang jahitan,,, dulunsuka buat krostic.. lani nak buat manik lak.. nak tanyer cheq su.. jarum jenis apa yang sesuai untuk jahit manik… coz jarum biasa besar lubang manik kecik sangat

  16. acu says:

    Salam cheq sue.. seronok sgt tgk koleksi-koleksi yg ada..
    hrp pasni berpeluang untuk join bengkel.. selain manik, hrp bengkel RE pun dpt dibuat..huhu.. minat sgt2

  17. zaireen says:

    cheq sue, boleh saya tahu berapa kos utk masuk kelas jahit manik? trima kasih

  18. yus says:

    Salam. Nak tanya, bengkel untuk 15 Nov or 22 nov dah penuh ke?

  19. cheq sue says:

    to wani: Hai…kelas sulaman boleh semak di topik BENGKEL

    to linda: Jarum utk jahit manik…adalah dari jenis Milliners, saiz 9-12. kalau join bengkel yg cheq-sue ajar…dptlah semua kit sulam manik tu.

    to acu: Bengkel utk RE….tunggu dulu. kosnya tinggi dan ambik masa lama sikit. InsyaAllah boleh dibuat…may be Januari nanti

    to zaireen: Yuran utk kelas jahit manik tu RM50 shj. sila rujuk topik BENGKEL.

    to yus: Masih available…contact cheq-sue utk confirm tarikh. Nanti cheq-sue akan emelkan alamat penuh.

  20. norzairiah says:

    Hai cheq-sue..
    Wah…tak sangkanya aku…bila nak mai buat bengkel kat gerik pulak? Anyway tahniah……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>