Dadih Berperisa Buah-buahan

 IMG_0298IMG_0188

Minggu lepas, cheq-sue sempat buat dadih ni sebagai ole-ole untuk peserta bengkel. Minggu ni belum tahu lagi sama ada nak buat dadih atau beli aje kuih kat Restoran ZAZA. Mungkin ramai di antara kita yang suka makan dadih ni kan? Tahu tak betapa mudah untuk membuatnya ? Berikut cheq-sue tunjukkan bahan-bahan dan cara-caranya:

IMG_0177 IMG_0175

Sepaket serbuk dadih ini boleh menghasilkan 40 bekas dadih.

Bahan yang diperlukan hanyalah seperti berikut:

- 3000ml air

- 1/2 cawan gula

- 1 tin susu cair

- acuan yang sesuai

Arahan pada paketnya pun amat mudah dan jelas.

IMG_0178

Cheq-sue paling suka perasa keladi dan mangga. Sesuai utk dibuat sebagai hidangan atau buah tangan semasa Lebaran nanti terutama kepada kanak-kanak.

IMG_0185 IMG_0187

Adam sangat suka membantu mummy di dapur terutama kalau cheq-sue masak dadih.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like...

19 Responses

  1. AYU says:

    ada tanda halal ke tu kak su.. cam konpius aje.. sebab ada tulisan cho..yo..hati2

  2. AYU says:

    kalu best.. nak cuba juga utk aiman, arif n hakim

  3. cheq sue says:

    Tanda halal dari “Halal Food Council South East Asia”. Bukan bermaksud semua produk yang ada tulisan Cina tak halal, sebab Islam untuk semua bangsa….dan produk ni mungkin turut dipasarkan di sana. Sebab tu ada banyak bahasa. Islam bukan hanya untuk “Melayu”.

  4. Sue says:

    Cheq sue ni memang rajin la…ada masa nanti sy pun nak buat jugalah…

  5. kusuma says:

    hai, cheq sue..

    sum nak order 2 set “fabuline capsule” tue, untuk reen sekali..
    nanti hari isnin, minggu depan, sum pi amik kt mara ek…

    nanti pehal sum msg kt cheq sue kt ne nak jumpu tau..

    tima kasih..

  6. yanti says:

    Assalamualaikum..

    anak-anak saya memang suka dadih ni… tak sangka boleh dapat resepi dadih dlm blog cheq su ni!.. nak tanya skit kat mana cheq su beli bekas-bekas kecil tu ye?

  7. cheq sue says:

    to Yanti: Bulan puasa ni sesuai juga utk buat juadah berbuka. bekas kecil tu cheq-sue beli kat kedai runcit aje. bekas ni jugalah yg cheq-sue guna utk simpan manik. Senang dan mudah.

  8. HASLIZA MOHD NOOR says:

    Assalamualaikum, pagi2 lg dah dah bukak blok sue, bila tgk dadih tuh rasa teringin pulak, lagipun proses penyediaannya tak lama. Bukan saja budak2 suka dadih nih mak & bapak budak pun suka. Hr nih blik kerja nk buatlah, za ada dua perisa kat rumah ~ vanilla & ros bandung

  9. cheq sue says:

    to Hasliza: Waalaikumussalam, pernah rasa perisa keladi tak? sedap sangat. Hasliza beli brand yang sama mcm cheq-sue atau brand lain?

  10. HASLIZA MOHD NOOR says:

    Ya saya memang beli brand yang sama macam cheq sue, kalau macam tuh nak try perisa keladilah

  11. mas says:

    akum..hai cheq sue..saye baru jumpe blog ni pg td. sesaje cari info pasal jahit manik. x sengaje tjumpe blog ni.
    saye pun suke wat dadih ni. anak2 mmg suke kan..kite guna brand yg same la. tue la ari tu ade org ckp brand ni x halal. sdgkan ade logo halal kat situ kan…

  12. amy says:

    seng rupenyer…tq sedia resepi kt blog ni…

  13. irma,indonesia says:

    dadih itu apa cheq Sue? atau kalau di indonesia namanya agar2?yah itu saya baru me nebak2

  14. syima says:

    salam. halal la!

    belajar baca food label.. jangan main tengok cina punya brand tak halal. kalu tak tahu study tentang pemakanan.

    it’s for vegetarian!

    then baca carageenan/ agar/ kanten tu semua seaweed. haiya..

  15. elniey says:

    Tima kacilah pada cheq Sue…bab bagi panduan cecara wat dadih ni.Nanti kenduri try buat lah..mesti Sedap punya…

  16. lynn says:

    mama adam n aisyah rupanya….

  17. Mohd Munir bin Abdullah says:

    saya bercadang nak wat biz dadih ni jugak tapi tak berapa confirm benda ni boleh g jauh… saya nak wat biz ni dekat penang sbb saya org penang… saya buat ni bersama seorang rakan… saya harap kak boleh bagi tunjuk ajar skit untuk kitaorg nak jadi usahawan muda dadih… insya allah

  18. suri says:

    kenapa bila saya makan goji more rasa pening dan sakit badan yang teramat sangat

  19. asni says:

    bagi yang ragu-ragu halal ke tak (macam saya), cuba pakai brand YESS keluaran islam-dari kedah, memang sedap..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>