Jahit Manik Kristal

IMG_0009

Malam ni cheq-sue dapat ilham untuk jahit manik kristal ala kristal Tourmaline. Kristal tiruan ni cheq beli di “SayangYOU”.

Paling penting untuk jahit manik kristal ni ialah gabungan warna yg sepadan. cheq hanya mengaplikasikan teknik jahitan manik beriring. Setiap kristal cheq apitkan dengan manik bulat yg sepadan warnanya dgn warna kristal.

Inilah gambar langkah-langkahnya:

Rasanya cukuplah sekadar gambar yg bercerita (simple ajerkan) :)

IMG_0001IMG_0003IMG_0015IMG_0013 IMG_0016IMG_0018IMG_0008IMG_0019

Selamat mencuba!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like...

26 Responses

  1. Liz says:

    Assalamualaikum cheq sue, di mana nak dapat manik kristal spt yang cheq tunjukan ini? Btw sungguh cantik manik kristal yang cheq buat ini, saya sungguh tertarik dan berapakah harga upah menjahitnya?

  2. cheq sue says:

    to Liz: Manik kristal ni limited colournya. utk upah jahit ni kalau kat lengan sahaja around RM20-RM30. Nak warna apa? utk maklumat lanjut sila emel kpd sue@cheq-sue.com

  3. Regina says:

    Hello Sue! Salam perkenalan. Seronok tengok blog Sue ni, apatah lagi dengan cara2 dan rujukan2 yang boleh dikongsi bersama. Saya baru berjinak dengan bidang sulaman ni. Nak tanya manik kristal tiruan tu, Sue beli kat Sayang You… kedai ni ada jual kristal kat online ke? Klu tak de, mcm mane nak beli.. coz saya ni di Kuching.

  4. cheq sue says:

    Regina: Salam perkenalan juga. Ramai yang bertanyakan untuK beli manik kristal ini. InsyaAllah cheq-sue boleh tolong belikan dan pos. cuma emel nak warna apa. Harga nanti cheq-sue pi survey ikut berat dlm mg.

  5. HASLIZA MOHD NOOR says:

    haii sue, salam perkenalan. Sy rasa seronok tengok blog sue ni. Bila tgk patern yang ditunjukkan rasanya semua baju sy nak jahit manik. Kalau boleh sue perbanyakkan patern manik kristal nih beserta dgn caranya sekali yea

  6. cheq sue says:

    to Hasliza: Manik kristal ni tak banyak pilihan warna. ada satu lagi design yg sama tapi saiz lebih kecil. sgt cantik kalau kita buat bentuk bunga.

  7. HASLIZA MOHD NOOR says:

    Assalamuakum Sue, ada tak sample jahit manik + labuci, cantik ke tak eikk

  8. cheq sue says:

    Hasliza: weekend ni cheq-sue tunjukkan ya.

  9. aina says:

    assalamualaikum…
    terima kasih cheq su kerana sudi berkongsi ilmu jahitan manik dengan kami semua. saya sangat minat dengan jahitan manik ni. dan saya dah cuba jahit sendiri di baju saya hasil drpada blog cheq sue ni lah. hasilnya sangat mengagumkan. terima kasih banyak2….

  10. Spet gurlz says:

    sue, ada tak sample or cara nak wat eksoseries jam tangan. Saya ada teringin nak wat jam kristal… selalunya, manik kristal dijual dimana ek.. saya ada jugak cari, tp buntu cari tempatnya… harap sue boleh tolong ye… tq

  11. reen says:

    assalammualaikum…saye student art and design dan tngh wat research pasal manik kristal ni…utk wat satu projek seperti perniagaan la kirenye..so kalau cheq sue x keberatan untk berkongsi dengan kami tentang maklumat yg mendalam tetang manik kristal ini..cheq sue boleh reply mesej ni ke reen_isa@yahoo.com..kesudian cheq su amat kami hargai sangat..

  12. cheq sue says:

    to spet gurls: kat Medan MARA, KL pun ada sorang kakak ni jual. kalau nak dtg boleh bgtau cheq-sue dulu….

  13. cheq sue says:

    reen…cheq-sue dah jawab emel k.

  14. zarina says:

    Best la tgk cheq sue nya blog. Banyak idea and boleh belajar … baru berjinak-jinak nak belajar benda ni actuallynya. Ada buat class lagi selepas klas 7 mac ni

  15. klickluc says:

    tak berat ke lengan baju tu nati..camner nk kira manik tu spaya ckup2 jer dngan saiz lengan baju tu

  16. ayu says:

    kak sue medan mara kat kedai mana?.saya keje kat kementerian kerja Raya jer..boleh saya datang beli kat siatu

  17. norhayati says:

    salam cheq sue.. saya amat berterima kasih dengan blog cheq sue ni… banyak yang telah saya pelajari dari blog ini. cheq sue… semoga anda terus maju dan semoga Allah merahmati cheq sue sekeluarga… terima kasih sekali lagi.
    Assalamualaikum..

  18. cheq sue says:

    Terima kasih Norhayati….

  19. Masni says:

    Salam cheq su…cantik sungguh jahitan manik cheq su..rs teringin nak buat sendiri. la ni sy dok buat gelang tangan kristal sj..nak kena blaja dgn cheq su ni…untuk makluman sy ada jual manik kristal dan brgn lain gak..jom la cheq su lawat blog sy kot2 ada yg berkenan. http://www.krafmanikkristal.blogspot.com

  20. norintan says:

    terima kasih cheq su .saya dari lahad datu sabah .saya selalu mengenguk hasil manik akak.dan saya dah buat.alhandulillah sekarang saya dah ambil tempahan,sangat sibuk jahit manik bunga ,terkadang x idea.saya jenguk lah kat cini.ada banyak kekawan minta wat kelas jahitan.nak minta pandangan cheq su.apa yag perlu disediakan tuk buat kelas.

  21. hanom says:

    Hai… salam perkenalan. kita dibidang yang sama. saya juga amek tempahan jahit manik baju pengantin. tapi kadang2 buntu idea nak wat cmne. at least dengan blog nie boleh tambah idea.. thanks

  22. Ruzie says:

    salam, cheq su. Satu pendedahan baru buat saya ttg jahitan manik. Terima kasih

  23. nurul says:

    assalamuaikum….. cheq su upah jahit manik sahaja ke rm20-30?

  24. raselinah says:

    hye kak..saya berminat dgn manik2 nie..saya nak tempah manik nie ..macamana ye?

  25. mielin97 says:

    salam,cheq su.saya baru berjinak2 dgn sulam manik n kristal ni.teruja sungguh nak mencuba design2 yg cheq su tunjukkan..kalau saya nak tempah manik2 ni,macamana ye?

  26. kuching boy says:

    Assalammualaikum , ni saya nak buat promosi sikit,kalau ada la kawan2 atau pun diri sendiri dan keluarga nak datang ke Kuching dan memerlukan perkhidmatan tour sila lah contact saya.Saya menyediakan pakej lawatan dgn harga yang berpatutan . Dan kalau ada sapa-sapa berminat nak membeli apa2 barang dari Sarawak, sila lah hubungi saya. Saya akan cuba membantu anda untuk mendapatkan barangan tersebut . Dan setelah anda berpuas hati dengan harga barangan tersebut , barulah saya akan menguruskan hal-hal pembelian dan penghantaran kepada anda . Kesemua perkhidmatan di atas adalah terbuka untuk perundingan . Kalau berminat sila e-mail saya at dbsalleh@yahoo.com …..Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>