Isi Kepah Goreng Apa-apa Aje

IMG_0286

Semasa ke Tawau, cheq-sue sempat singgah di Pasar Tanjung. Di sana cheq-sue ada membeli sedikit udang kering, emplang, emping mlinjau dan isi kepah kering (tak sure nama sebenar). Cheq-sue sebenarnya tak tahu macam mana nak masak isi kepah kering ni. Semasa beli hari tu peniaga di sana kata sedap di masak sup dan juga goreng tapi kena rebus dulu. Kalau kepah fresh tu memang cheq suka. Buat goreng kunyit sungguh sedap!

Resipi yang cheq nak kongsi kali ini adalah isi kepah goreng apa-apa aje….rasanya sedap juga. Isinya kenyal! Harap pembaca blog ni yg dari Tawau seperti Pn. Rafeah Tami boleh kongsi resepi dia nanti.

 

Bahan-bahan:

1 cawan isi kepah kering

3 gelas air (untuk rebus)

1 inci Halia

1 ulas Bawang Besar

2 biji cili hidup

1 biji tomato

daun bawang & daun sup

sos cili

sos tiram

kicap

1-2 sudu gula

1/2 cawan minyak masak

 

Cara-cara memasak:

1. Basuh isi kepah dan rebus hingga kembang. Tos kan

2. Tumis halia, bawang besar dan cili hidup

3. Masukkan isi kepah

4. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan 1/2 cawan air

5. masukkan 1-2 sudu gula

6. Masukkan tomato yang dibelah 6

7. Gaul dan siap dihidang.

*** tak perlu masuk garam kerana isi kepah kering ini sudah cukup masin.

 

IMG_0284

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. ibuiman says:

    k.cheq sue prnh p twau bt bengkel ke @ jalan2?klu bt bengkel nmpk’y sy da trlpas nk bljaq dgn akak…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>