Kait Bunga Lawang

Sudah lama benar rasanya cheq tak post artikel baru dalam blog ni. Sebenarnya semenjak dua menjak ni cheq-sue terlalu sibuk urusan pejabat. Buat interview, paperwork, placement, offer letter dan macam-macam lagi. Last week pula attend kursus 3P’s (Pengambilan, Pemilihan & Penempatan) kat INTAN, Bukit Kiara. Tak sempat pula nak ambil gambar bersama kawan-kawan sekursus.

Ok, kali ni cheq-sue nak berkongsi pula hasil kait yang cheq-sue buat 10 tahun dahulu. Wah!!! lama benar rasanya, buat Amisah (my ex-roommate) tentu kau masih ingat waktu aku kait bunga lawang ni kan? masa tu kat Desa Bakti, USM tahun 1998. Gambar ni cheq-sue ambil last week…..(lepas habis kursus hari Jumaat hingga Isnin cheq-sue balik kampung)…Si Adam dan Aisyah dah rindu sangat kat Tok dan Wan mereka.

IMG_0255

IMG_0254

Hasil kait ini sebenarnya cheq-sue buatkan sebagai alas meja makan. Tapi fungsinya telah berubah seiring dengan usianya (dah 10 tahun). Maka terletaklah ia di sudut tersebut sebagai alas kabinet TV lama yg fungsi kabinet TV tu pun dah berubah jadi tempat simpanan pinggan mangkuk serta bahan khazanah lama.

 IMG_0256IMG_0288

Inilah yang dipanggil Kait Bunga Lawang. Rupanya macam bunga lawang (sejenis rempah ratus masakan).

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Sudah lama benar rasanya cheq tak post artikel baru dalam blog ni. Sebenarnya semenjak dua menjak ni cheq-sue terlalu sibuk urusan pejabat. Buat interview, paperwork, placement, offer letter dan macam-macam lagi. Last week pula attend kursus 3P’s (Pengambilan, Pemilihan & Penempatan) kat INTAN, Bukit Kiara. Tak sempat pula nak ambil gambar bersama kawan-kawan sekursus.

Ok, kali ni cheq-sue nak berkongsi pula hasil kait yang cheq-sue buat 10 tahun dahulu. Wah!!! lama benar rasanya, buat Amisah (my ex-roommate) tentu kau masih ingat waktu aku kait bunga lawang ni kan? masa tu kat Desa Bakti, USM tahun 1998. Gambar ni cheq-sue ambil last week…..(lepas habis kursus hari Jumaat hingga Isnin cheq-sue balik kampung)…Si Adam dan Aisyah dah rindu sangat kat Tok dan Wan mereka.

IMG_0255

IMG_0254

Hasil kait ini sebenarnya cheq-sue buatkan sebagai alas meja makan. Tapi fungsinya telah berubah seiring dengan usianya (dah 10 tahun). Maka terletaklah ia di sudut tersebut sebagai alas kabinet TV lama yg fungsi kabinet TV tu pun dah berubah jadi tempat simpanan pinggan mangkuk serta bahan khazanah lama.

 IMG_0256IMG_0288

Inilah yang dipanggil Kait Bunga Lawang. Rupanya macam bunga lawang (sejenis rempah ratus masakan).

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

About the author

Related posts

4 Comments on “Kait Bunga Lawang

  1. AIN

    kak ader x gbr corak manik?
    sayer teringin nk tgk

  2. harap saudari blh sertakan cara2 membuatnya..he..

  3. minah kampung

    boleh ke jahitan kait ni di gabungkan dgn manik???

  4. Ramziah

    SALAM semua, Cheq Sue, terima kasih sbb tunjuk crochet pattern bunga lawang ini. Seingat saya dulu mak saya ada buat satu crochet pattern ni, colour merah. Saya nk cuba buat pattern ni.. nostalgia bg saya pattern ni.

    Thanx Cheq Sue.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *