Sulam Riben (Ribbon Embroidery) – Sarung Bantal

IMG_0219

IMG_0213

Ini adalah cubaan cheq yang kedua untuk sulam riben (ribbon embroidery). Cheq berasa amat puas dan gembira kerana berjaya siapkan sulam riben pada sarung bantal ni. Rekacoraknya ialah inspirasi daripada buku "Jahitan Asas Sulaman Riben" terima kasih sekali lagi kepada penulis kerana memberi inspirasi kepada cheq.

IMG_0218 

IMG_0217

Perasaan puas kerana berjaya hasilkan sesuatu yang sebelum ini kita rasakan mustahil untuk kita lakukan adalah amat sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Cheq harap kawan-kawan pembaca yang lain juga akan turut cuba mencabar kebolehan masing-masing dan rasai sendiri kepuasan itu.

 

Antara jenis jahitan yang cheq-sue gunakan ialah:-

-  Spider Web Rose

-  Detached Chain

-  Ribbon Stitch

-  Fly Stitch

-  Stem Stitch

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

IMG_0219

IMG_0213

Ini adalah cubaan cheq yang kedua untuk sulam riben (ribbon embroidery). Cheq berasa amat puas dan gembira kerana berjaya siapkan sulam riben pada sarung bantal ni. Rekacoraknya ialah inspirasi daripada buku "Jahitan Asas Sulaman Riben" terima kasih sekali lagi kepada penulis kerana memberi inspirasi kepada cheq.

IMG_0218 

IMG_0217

Perasaan puas kerana berjaya hasilkan sesuatu yang sebelum ini kita rasakan mustahil untuk kita lakukan adalah amat sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Cheq harap kawan-kawan pembaca yang lain juga akan turut cuba mencabar kebolehan masing-masing dan rasai sendiri kepuasan itu.

 

Antara jenis jahitan yang cheq-sue gunakan ialah:-

-  Spider Web Rose

-  Detached Chain

-  Ribbon Stitch

-  Fly Stitch

-  Stem Stitch

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

About the author

Related posts

25 Comments on “Sulam Riben (Ribbon Embroidery) – Sarung Bantal

  1. Wah.. cantik nye Cheq Sue, kagum saya tengok! Saya pun tengah tunggu buku tu.. Tak sabar rasanya nak cuba sendiri..

    Keep up the great good work!

  2. eiy

    waa..canteekkknyer.
    kite suke tgk..
    congrats la cheq..

  3. Roz

    Akhir nya jumpa juga blog yg sama hobi ni. Kak Roz pun ada juga buat sulaman riben dan ada juga beli. Tapi skrg ni byk buat machine embroidery. Kalau senang singgah lah ke blog KakRoz.
    http://homekreation.blogspot.com/

  4. Roz

    Oh ya, KakRoz dah senaraikan blog ni dlm my favourite links in HomeKreation.

  5. Kak Roz: cheq dah pun singgah ke blog kak roz. cantik sgt hasil sulaman tu. cheq ni tak pandai menjahit sulam mesin.cheq juga dah add link kak roz kat sini. rajin-rajinlah singgah yea.

  6. Roz

    Insyaallah, nanti adalah KakRoz mai sini intai2. Tkasih add KakRoz kat blog Cheq. Sama2 lah kita memajukan bidang jahitan ni.

  7. maklang

    cheq-su…

    cantek dah tu…ni nak link kan blog ye…maklang lama tak updet blog jahit!

  8. maklang: terima kasih bagi komen membina. Kalau boleh nak tambah koleksi lagi…tapi lenguh juga jari-jemari ni menarik jarum.

  9. aini

    Tahniah, usha anda berjaya di lelaman ini.Bagaimankah caranya untuk saya mendapatkan buku ini,dan cara pembayaran,sebab saya tinggal di Melbourne.Bolih ke saya membayar melalui money order.
    Terima kasih,
    Aini Rapae.

  10. isteri saya ckup berkenan dgn design yg nih.. insyaallah lps habis pantg nanti nk suruh dia kursus dgn ceqsue..

  11. to aini: boleh bayar guna paypal….tapi nanti cheq semak no akaunnya. lagi satu harap boleh semak dulu caj posnya.

  12. to aliff: terima kasih & tahniah juga kpd aliff dan isteri kerana telah dikurniakan zuriat.

  13. ar_ziey

    wah..canteknyer cheq sue..saya ni baru mula2 mnjinakkan jari jmari dengan sulaman riben ni..arap2 cheq sue bley tunjukkan cara untuk hasilkan sulaman ini.tq

  14. Cikgu Shikeen

    Assalamualaikum w.b..
    Saya ni dah lama nak beli kit jahitan sulaman riben tu tapi disebabkan bermastautin di Hulu Selangor ni, jarang sekali menjengah K.L. Boleh tak tlg di mana atau macamana caranya untuk saya mendapatkan kit ini tanpa perlu keluar ke K.L. Suami kata, minyak dah mahal, tak perlu ke K.L selalu.

  15. Shikeen: Order ajelah dgn cheq. cuma perlu online dan transfer bayaran pastu emelkan butiran maklumat pembelian dan alamat utk pos. Barang akan sampai terus ke rumah anda.

  16. Khairin

    Cheq su.. ade tak kelas seni jahitan (pelbagai seni mcm RE, quilting..etc..) untuk sarung kusyen sahaja di kl?..

  17. Dhia

    salam cheq su,saye ni mmg berminat ttg sulamn.tmbh2 skang dh jd suri rmh sepnh masa walaupn msh muda…saye nk beli buku manik A-Z.saye duk klang je.blh saye beli ngan cheq su sndr tak?

  18. dib

    salam cheq sue… bleh x dib nak beli jarum dgn cheq sue?? suma jenis saiz yg terdapat dalam buku tersebut… dib dah cari 3,4 kedai… tapi x dek… dib dok sg buloh… atau mungkin cheq sue leh cadangkan kat ner dib leh dapatkan jarum tu

  19. kak cum

    akhirnya dpt blog ni.. akak memang minat tentang jahit sulam ni…sejak ari ni akak akan slalu singgah sini.TQ cheq su

  20. faim

    salam..
    cheq sue saya tak pernah berangan akan pandai buat sulaman2 ni.bila singgah kat blog cheq sue ni saya jatuh hati.boleh tak bagi info sikit ttg buku utk ribbon embroidery dan harganya.actually saya memang zero pasal sulam2 ni.

  21. mas

    trima kasih sekali lagi utk cheq sue sebab kini saya da pandai buat RE berkat tunjuk ajar cheq sue. tapi susah betul nk cari eraseable pen tu. leh x oder pen dgn cheq sue?

  22. salam…saya minat sangat dengan sulaman ribbon dibantal tu…cantik sangat..baru2 ni timbul minat nak jinak2 belajar bab2 sulam ni…sebelum ni cuma tengok sulam tudung cheq sue je…ada la gak cuba ditudung sendiri,jadi la juga…sebelum ni sibuk sangat siapkan tempahan baju orang jadi x sempat la nak belek2 sangat blog2 cheq sue ni…cari2 terjumpa plak gambar bantal sulaman tu…terkejut..sebab cantik sangat…boleh la kongsi cara nak buat sulaman ribbon tu lain kali ya…

  23. nurul

    hai cheq sue,cantik sulaman kat atas kusyen tu.saya pun baru berjinak-jinak dengan sulaman riben ni.

  24. rajasue

    akum.. kak.su saya nak sangat join bengkel kak su
    saya minat sangat sulaman reben dan sulaman benang tuu..
    bila boleh join bengkel yer…..
    pastu saya order kit sulaman gan bulu sekali…
    camana yer..

  25. fazidah

    salam..
    saya berminat nak dapatkan kit dan buku sulaman riben tu…tapi tak tau kat mana nak dapat…saya pun minat nak join bengkel sulaman riben…ada tak nak buat bengkel kat sekitar klang…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *