Kait Jarum Dua (Knitting)

Dah lama sebenarnya cheq nak belajar knitting ni. Tapi rasa macam susah sangat dan cheq rasa macam tak mampu memahami langkah-langkah yang ditunjukkan dalam video knitting yang liscrafts bagitau. Tapi malam ni tiba-tiba dapat ilham pula. Gembira sangat, esok cheq bercadang nak cari buku "Kait Jarum Dua" dan nak beli jarum knitting. Gambar kat bawah ni ialah hasil knitting yang cheq baru belajar tadi melalui video kat website nih. Kalau kawan-kawan yang lain berminat bolehlah layari http://www.knittinghelp.com/

  IMG_0446

Jarum ni tak sesuai untuk knitting. Tapi oleh kerana belum ada jarum knitting, cheq belasah jer lah :)

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like...

25 Responses

  1. yaNn says:

    sy pun lama dh nak belajar knitting 2 jarum ni..
    tapi sy rase kait 2 jarum ni kurang popular dekat malaysia ni..
    klu dapat blaja wat stokin n snow cap mesti best kan?
    cheq sue blaja lah eh..nanti dh terror boleh le ajar saya

  2. cheq sue says:

    betul tu yann, kat sini kita nak cari jarum dia pun susah. knitting ni paling bagus guna jarum besi macam crochet, tapi jarum knitting dia tak ada kepala kait….bentuk dia tajam. Cheq tengah cuba-cuba buat knitting ni, tapi tak berapa kemas. Lagi satu nak cari benang yarn yg bermutu pun susah. Cheq ada tengok satu blanket imported kat the curve. utk baby…kecik jer tapi harga dia beratus. InsyaAllah kalau pandai nanti cheq nak try buat blanket mcm tu. Cantik sgt bila ditambah dengan sulam benang bentuk bunga rose keliling blanket tu.

  3. Zura says:

    Salam..

    Saya minat tengok hasil blog nie.. Cantik. Saya pun minat juga knitting nie, mula belajar dari kawan kerja yg pernah dok kat oversea & blajar knitting. Memang susah nak belajar bende nie kalau takde sifu.. Sebab kalau tengok video kat internet, kengkadang mengelirukan .. sebab byk sgt stail knitting.. At least tau basic Knit & Purl pun dah cukup, dah boleh baca pattern kat internet..

    Kalau dekat bole kongsi pengalaman..

  4. yaNn99 says:

    zura kat mana?
    yann kat kuantan.huhu

  5. Zura says:

    Zura kat KK, Sabah..:)

  6. cheq sue says:

    Zura: dekat atau jauh….bukan lah halangan. Kalau Zura sudi berkongsi pengetahuan dan kemahiran tentang knitting ni, cheq amat-amat alukan. Boleh hantar gambar-gambar hasil knitting dan juga pengalaman zura buat knitting ni. Tentu kawan-kawan yg lain kat blog ni nak pun tahu juga. Boleh kita kongsi bersama…..”sharing is caring”

  7. cheq sue says:

    oh ya Zura boleh emel kat cheq-sue ke alamat emel berikut sue@cheq-sue.com. Ceritalah apa-apa sahaja.

  8. yusRina says:

    sy pn knitting,tp dh tinggal almost 2 years..kt sini(melbourne) memang glamour la knitting..tgk ur knitting, teringin nk knit balik..nice work!

  9. cheq sue says:

    Zura: cheq dah tengok hasil knitting zura. Memang best! kagum cheq tgk dan rasa geram sgt sebab belum pandai buat knitting ni. Harap suatu hari kita dapat berkumpul dan Zura serta yusRina boleh ajarkan cheq-sue cara-cara knitting ni.

  10. cheq sue says:

    yusRina: Bila nak balik M’sia? boleh tolong ajarkan cheq-sue nanti. Tapi knitting ni memang kurang famous kat sini mungkin juga sebab cuaca kat negara kita ni panas.

  11. Zura says:

    Insya Allah.. klu ada rezeki kita jumpa.. Memang knitting ni tak famous kat M’sia nie.. sebabnya kita bukan nak pakai sweater pi jalan2.. Ada org putih yg hairan kat M’sia pun ada juga org buat knitting. Bagi saya, ini adalah seni jahitan yg menarik utk kita belajar.. Malah ia satu therapy yg sgt baik utk minda & merehatkan tubuh badan.. Mana lah tau satu hari kita bole export hasil kerja tangan kita..

  12. yusRina says:

    insyaAllah sy balik 5/7 ni..nnti sy polish balik skill..hehe..bleh je nk ajar..

    p/s: kalau cheq-sue/sape2 nk kirim needle/yarn dr melbourne pn bleh..

  13. cheq sue says:

    yusrina: kalau cheq-sue tak jumpa jarum knitting besi kat sini teringin jugak nak kirim dgn yusrina. boleh ker?

  14. yusRina says:

    no problem..let me know which size u’d like..

  15. rajasue says:

    saya nak join boleh…. saya pun minat nak belajar knitting ne, tapi tak reti tak tahu mana belajar. boleh tak sapa2 tolong saya

  16. amisah says:

    akum cheq su seronok tengok blog hang ni. rasa macam nak pi jumpa hang berguru knitting jek

  17. cheq sue says:

    amisah: aku belum expert lagi lah. aku sendiripun tgh mencari guru, dah banyak kali baca buku….tapi masih ada soalan yang tidak berjawab.

  18. cikiah says:

    cikiah pun minat sgt nak blaja..dl ms arwah ibu ada dia pandai dlm kait jarum dua tp sayang x sempat nak blaja dia dah pulan kepada penciptaNya..harapa sangat kalu cheq sue leh ajar atau sesipa yg tau leh turunkan ilmu ni…

  19. rajasue says:

    Akum Cheq sue, lama tak tgk blog hang nei, makin tambah menarik la… macam mana sekarang dah tere ka buat knitting tu, saya ada tgk satu kedai kat cheras yg jual alat2 knitting harga dia boleh tahan kan……

    kwn kita si yusna dah balik msia kan…boleh la tempah belajar gan dia,, klu saya join boleh ke. saya memang minat sesangat nak belajar cuma tak ada sifu la

  20. Suzanne says:

    Hi cheq sue, minta tanya di mana cheq sue beli benang untuk knitting dan harganya? Susah payah saya cari, ada yang agak mahal =/ .

  21. ija says:

    kalau masih ada yang berminat nak membeli jarum knitting dan benang… kat ipoh ni ada kedai dia..
    Emel saya kalau nak kirim…bagitau warna benang dan no jarumnya…

  22. fitriyana says:

    saya memang tgh cari jarum knitting double pointed.kat sabah nie susah sgt nak cari.klu ada seasapa yang boleh tolong, leh emel saya. fender_fairy85@yahoo.com. skag nie tgh kait teddy bear tuk baby girl saya.jarum xda, tegendala ckit la

  23. farah says:

    Salam, berkenan sungguh tengok knitting yg dibuat. selalu berangan nak belajar. tengok org buat pusing sane pusing sini dah jadik baju la blanket la.. tapi nak belajar tu.. mak oii… payahnyer. boleh ke suggest ape2 buku atau pun care yg paling berkesan untuk belajar nie.

  24. !@#$%^& says:

    tak memuaskan sebab tak ada cara caranya

  25. naz says:

    salam…..blog ni masi aktif x?…

    /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>