Jahit Manik Piramid

Yang ditunggu dah tiba! Oleh kerana ramai sangat yang minta diajarkan step untuk jahit manik piramid ni, maka hari ni cheq curi masa juga untuk tunjukkan langkah-langkahnya. Oleh kerana tak der baju baru nak dijahit, maka cheq terpaksa buat demo kat baju lama aje. Harap semua dapat ikut langkah-langkah ini.

IMG_0383

1. Pastikan guna manik bulat. Pilihan warna terpulang kepada kreativiti anda memadankannya dengan warna & corak pada baju. Cucuk jarum pada hujung lengan baju, jarak dari hujung lengan baju lebih kurang 1 atau 2 mm. Masukkan 8 biji manik. Cucuk jarum pada hujung manik ke-8.

IMG_0368 IMG_0369

IMG_0370 IMG_0371

2. Keluarkan jarum untuk baris ke-2, selang 1 manik dari baris pertama.Masukkan 6 biji manik dan cucuk jarum pada hujung manik ke-6.

IMG_0372 IMG_0374

IMG_0375 IMG_0376

3. Seperti langkah ke-2 tadi, kali ini keluarkan jarum untuk baris ke-3, selang 1 manik dari baris ke-2. Masukkan 4 biji manik dan cucuk jarum pada hujung manik ke-4.

IMG_0377 IMG_0379

4. Keluarkan pula jarum untuk baris ke-4, selang 1 manik dari baris ke-3. Masukkan 2 biji manik dan cucuk pada hujung manik ke-2.

IMG_0380  IMG_0381

5. Akhir sekali untuk melengkapkan sebuah piramid, keluarkan jarum dan masukkan 1 biji manik dan cucuk di hujung antara 2 manik tadi.

IMG_0382 IMG_0384 

6. Cucukkan jarum pada hujung manik baris pertama untuk membentuk piramid ke-2 dan ikuti langkah 1 hingga langkah 5. Ulangi sehinggalah semua piramid siap dibentuk. SELAMAT MENCUBA!

IMG_0388 IMG_0390

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like...

42 Responses

  1. Rosni says:

    cantik dan bolih difahami dan peten ni banyak gunakan manik dan orang yang sabar

  2. cheq sue says:

    Rosni: Kalau nak menyulam ni memang kena banyak sabar. Apatah lagi kalau ada anak kecil mcm cheq ni habis manik berterabur dikerjakan.

  3. putri_nian says:

    thanks cheq sue sebab tunjukkan cara buat manik piramid,lama dah nak buatnya tak penah jadi-jadi,betol buat2 keje2 manik camni kene sabar dan tekun.

  4. anita ahmad says:

    terima kasih banyak2 la kerana sudi tunjukkan cara nak susun manik tu ,sebab saya memang minat giler tapi yang saya dah buat tak berapa kemas .

  5. yaNn says:

    thanks sudi tunjuk ajar..
    nanti nak try lah..huhu x saba nak cube

  6. cheq sue says:

    keep moving forward. buat kerja tangan ni kena tekun dan tak mudah jemu. yang penting kita ada minat.

  7. rofizah says:

    saya dah mencuba jahit manik piramid ni, tapi last sekali tak jadi melengkung,, dia jadi tegak….. tak macam you ,,baris pertama melengkung ( yg 8 biji) saya jadi sebaris saja,,,,macammana?

    tq

  8. rianur says:

    ai, saya add link cheq kat site saya, dengan harapan orang lain boleh belajar sama… =)

  9. cheq sue says:

    Rianur: Terima kasihlah. Sharing is caring :)

  10. su says:

    saya dah buat yg ni,boleh la tahan,dah siap 5 pasang.dua dah siap tempah.boleh cari makan jugak ler,tq coz ajar ya

  11. adee says:

    cik sue..thanx ajr jahit manik style macam ni..saya jahit kat baju mak saya, pastu jadi..mak saya suka sangat…cantik plak..thanx so much..,semoga ilmu yang dicurahkan diberkati dan diredhai sellalu

  12. nanie says:

    assalammualaikum.. cik sue.. tima kasih le ajaq macam mana nak buat piramid ni.. saya dah mula buat warna silver + biru.. alhamdulilah berkat tunjuk ajar dan demo cik sue .. saya dah berjaya buat.. terima kasih..

  13. nida says:

    Tima kasih cheq sue, kerana sudi ajarkan.. inshaAllah ada rezeki saya pun akan ajar pada org lain… kalau depa nak belajar lah… berpanjangan ilmu cheq su ni..
    p/s: saya kena buh sulam manik aje kat baju raya tahun ni, sbb recycle baju .. maklum lahhh.. harga minyak naik, semua naik … Tukar gaya hidup katanyer….

  14. kak zie says:

    timakasih mcm tu cara nya jahit pyramid

  15. Rafeah says:

    saya dah cuba n hasilnya amat cantik..kekawan kat sekolah puji.heheh

  16. cheq sue says:

    Rafeah: Tahniah…!

  17. afak says:

    baru tau tentang teknik nie…nak cuba tuk baju convocation nanti lah…cantik…hehehe…thanks cheq sue…nanti bleh tunjukkan teknik yang latest plak ea…mmm…cheq sue xde nak tunjuk teknik nak jahit manik kat tudung?

  18. puan ct zarina says:

    trime kasih bebyk..coz dpt ilmu sulam manik..raya ni bekilip2 bj famili saya..hrp blog n d tambahkan koleksi..TERIMA KSH ;D

  19. cheq sue says:

    to afak: Convo kat mana? kalau nak minta nasihat atau cadangan dipersilakan.

    to ct zarina: Seronok kan bila dpt touch-up baju sendiri. Yang murah pun akan nampak mahal dan elegan. Wah beraya sakanlah tahun ni.

  20. afak says:

    convo utm 19 ogos nanti…harap2 sempat la siap jahit manik 2 nanti…

  21. hidayah says:

    Salam perkenalan cek sue…
    Mula-mula, tahniah di atas tutorial manik ini, menarik sekali. Saya juga berminat dgn jahitan manik, tapi buat masa ni sy hanya pandai yang simple2 jer… harap lepas ni boleh menimba dgn lebih byk ilmu pasal jahitan manik ni dr cek sue yer? ;)boleh saya minta cadangan tak? contohnya kombinasi kaler apa yg sesuai pada baju yang nak dijahit manik tu?

  22. cheq sue says:

    to Hidayah: Sebarang pertanyaan adalah dialu-alukan. Sila emel kepada sue@cheq-sue.com kalau nak minta pandangan atau idea cheq-sue utk warna manik yg sesuai, boleh emel gambar baju tersebut kpd cheq.

  23. nora says:

    cantik sungguh.TQ

  24. nora says:

    cantik betul..TQ

  25. cheq sue says:

    to Nora: Terima kasih…dah cuba buat ker?

  26. norliza baharuddin says:

    Terima kasih Cheq Sue kerana sudi berkongsi ilmu. Saya ingin mencuba kerana tengok orang pakai cantik pulak. Thanks a million. Where and when is your next class. Bye

  27. tisha balqish says:

    Assalammualaikum Cheq Sue..
    Saya tertarik dengan pattern piramid tu jadi saya pun cubalah. menjadi tu mmg la menjadi tetapi mungkin sebab kain yang digunakan sangat lembut, saya terpaksa ambil masa yang agak lama dan hasilnya pun kurang memuaskan. Rasa kecewa gak sebab hasilnya tak sama macam yang cheq sue buat. Disebabkan terpaksa mengira satu persatu manik tu, pembuatnya perlu la banyak bersabar. Walau macammana pun alhamdulillah piramid sy telah pun siap(walaupun tak kemas, nampak dr jauh agak cantik) sy telah membuat satu lagi pattern sy tersendiri atas baju kedua. Harapnya jadilah…Mungkin boleh ditunjukkan pada cheq sue nnt..mana tau kan kita boleh berkongsi ilmu…hheheheh

  28. ibuiman says:

    salam kak cheq,sronok nyer sy td bt manik peten piramid mnjadi lak…may b klu sy dok bt ni je shari da blh siap,keh..keh..sy guna mnik bosar skit so su2n 4+3+2+1..

  29. cheq sue says:

    to Norliza: Dah cuba buat sendiri tak?

    to Tisha: Baguslah ada kreativiti tersendiri. Nanti emel lah gambar tu. boleh kita share. Jahit manik ni memang kena pandai mengira. tak kiralah patern apa sekalipun.

    to Ibuiman: OK…1 hari memang boleh siap. Tapi berpada-padalah, kita tak makan tak pa. tapi anak dan suami jgn diabaikan.

  30. tisha balqish says:

    masa balik kg minggu lepas, emak sy teringin nak dijahitkan manik pada baju raya dia. saya pun apa lgi..pergila ke kedai untuk membeli manik tapi malangnya sume kedai jahit tutup. sedih je..maklum la.. pasni sy takkan balik dah until lepas raya so terkilan sebab tak dapat jahitkan utk mak pakai di pagi raya. tetiba, teringat nak jenguk Jusco kot ada jual. alhamdulillah, doa saya dimakbulkan walaupun color yang ada agak terhad tapi apa yang saya inginkan dapat dibeli. 2 hari dikampung, dapat juga sy siapkan hujung lengan dan bunga di badan. gembiranya emak sebab apa yang dihajat tercapai dan yang paling menggembirakan ianya adalah hasil tangan anak sendiri..thanks cheq sue

  31. cheq sue says:

    tisha: Wah…terharunya. Begitu rajinnya Tisya….tunaikan hajat mak tisya tu. 2 hari tu suatu tempoh yg singkat dan boleh dibanggakan. Tahniah Keep up the good work. Tisya jahit design apa?

  32. kak jem says:

    salam,
    tima kace buat che su atas kehadiran blog ini. tunjuk ajar yang diberikan sedikit sebanyak dpt jugak mengurangkn kadar jahanamnye baju kurung saya.. but i’m very proud of it. my daughter said ‘tak straight la’ tapi hasil tangan sendiri puas hati gak… ialah org tangan bangku. anyway thanks again for the ‘sparkling beads of ideas’

  33. ai says:

    salam cheq sue,saya rasa saya tak terlambat mengikuti blog nih.saya minat sangat kat blog cheq sue.banyak ilmu.TQ so much…blog cheq sue best!!

  34. cheq sue says:

    to Kak Jem: Sama-sama kembali….harapan cheq-sue teruskan minat anda….tak begitu kemas tak apa…asalkan kita merasai kepuasan hasil tangan sendiri.

    to Ai: Masih belum terlambat….cheq-sue baru setahun join dalam dunia blog ini. hujung bulan ni nak sambut 1st year anniversary http://www.cheq-sue.com
    Harap teruskan beri sokongan utk blog ini. TQ for being one of my readers.

  35. suhainy says:

    Assalammualaikum, jahit manik jenis piramid , saya dah pun berjaya jahit untuk baju raya yang lalu.. warna biru dan silver.. terima kasih atas ajaran .. semoga allah mencucuri rahmatnya ke atas cheq sue sekeluarga diatas bakat dan juga ilmu yang diberikan… saya ingin kongsikan ilmu membuat pokok manik bonsai dengan sesiapa yang berminat.. sila singgah ke FP saya di http://juraimin.fotopages.com/ harapan semoga ilmu yang diberikan dapat memberikan manfaat kepada kita semua…Wassalam.

  36. zack says:

    peluang dtg sekali!

  37. Hatiey says:

    nk cuba buat manik piramid nie.Takut jgk sbb first time nk buat.
    nk tnya klu kain yg jarang atau chiffon mcm mane nk jahit yek.. kain tu kan lembik..
    kt mane yek ader jual manik b’macam colour dan patern kt Klang atau Shah Alam

  38. nida bead says:

    tima kasih cheq su…
    selamat berkenalan..
    saya mula2 belajar jahit manik dgn blog cheq ni lah..
    sila la visit fp saya no.. :D

  39. YATI says:

    tahniah cheq sue kerna menghasilkan sulaman manik yang indah dan menarik. nak tanya, ada tak corak yang sesuai untuk hujung lengan bj kurung yang mempunyai butang (curve. kalau ada, boleh tunjuk kan cara dan corak yang sesuai mengikut pandangan cheq sue.

    TQ>

  40. adik baru belajar says:

    Terima kasih banyak2 kerana mahu berkongsi pengetahuan.I will surely visit this blog again. =)

  41. eja.com says:

    tringin nk jhit manik sendiri pada baju. da ade idea ni da bley try da kot

  1. April 10, 2008

    […] Mari Belajar Published April 10, 2008 1 Jahitan Manik Piramid […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>