Jahit Manik Manjalara

Hari ni cheq sempat siapkan jahit manik manjalara. Atas permintaan kawan-kawan yg selalu singgah ke blog cheq ni, cheq nak berkongsi teknik atau cara-cara jahit manik untuk bunga manjalara (nama sulam manik ni ikut suka kita nak letak nama apa pun sebenarnya).

IMG_0292

1. Sediakan peralatan secukupnya. Pilihan warna manik ikut kreativiti, asalkan matching dengan warna kain. Gunakan jarum khas utk jahit manik. Pilih warna benang yang hampir dengan warna kain.

IMG_0246 IMG_0248

2. Lukiskan bentuk seperti gambar di bawah menggunakan eraseable pen atau kapur lukis. Masukkan 3 manik maroon & 3 manik putih.

IMG_0250 IMG_0252

3. Jahitkan manik di setiap penjuru mengikut bentuk yang dilukis.

IMG_0253 IMG_0254

IMG_0255 IMG_0256

4. Mulakan jahitan untuk kelopak bunga jarakkan 1 manik ke bawah. 3 manik maroon & 3 manik putih. Jahitkan sebelah menyebelah.

IMG_0257 IMG_0258

IMG_0259 IMG_0260

5. Penuhkan semua kelopak bunga.

IMG_0261 IMG_0265

6. Jahitan di belakang kain akan kelihatan begini. Kalau rajin boleh jahitkan kain lain untuk tutup kesan jahitan ni. Ada juga yg buka dulu basi jahitan pada lengan baju tu….apabila siap dijahit manik barulah dijahit semula basi kain dengan jahitan silang pangkah. Kena caj lebih sikitlah kalau nak macam tu.

IMG_0262 IMG_0263

7. Matikan jahitan. Jahitkan untuk tengah bunga menggunakan manik mutiara (cheq guna manik beras, sebab tak sempat beli manik mutiara). Untuk lengan baju cantik sekiranya bunga dijahit 3 atau 4 kuntum.

IMG_0264 IMG_0266

8. Jahit  manik manjalara ini tak lengkap kalau tak ditambah dengan jahitan batang berlekuk macam ni. Lukis lekuk untuk batang manjalara (menjalar).

IMG_0285 IMG_0286

9. Jahit manik putih menggunakan teknik jahitan ke belakang (back stitch). Sesetengah orang jahit teknik jelujur. Bagi cheq pula teknik back stitch lebih kemas dan kukuh.

IMG_0287 IMG_0289

10. Dah siap!! Selamat mencuba :)

 IMG_0291

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like...

140 Responses

  1. farihah says:

    jeles negok oran jait manik..sye yak pandai..myb nnt leh cbe jait yan akak tunjuk tu…jait baju pandai la..he..he..

  2. ella says:

    ee……….seronok la belajar mnjahit ne…..
    i pun nak test la ckit……..

  3. Siti Hazar says:

    asalamualaikum.Pn.Sue.Ni kak hajar nak tanya craft wordl ni kat mana?

  4. lin says:

    salam c sue..saya jadi peminat c sue for the first time i come across your blog.saya mmg minat jahit manik ni tapi tak punya skil, kesempatan dan masa. ni pun kebetulan my son kena chicken pox dan saya ambik cuti.. rasa rugi sbb tak sempat nak ikuti kelas menjahit manik masa c sue kat kl(now c sue da pindah p utara). nanti kalau c sue nak buat kelas kat kl e mail kat saya buleh?

  5. echa says:

    sejak kwn saya gile jahit manik. sy tolong dia search kan jahitan manik di tenet. blog cheq sue menarik perhatian saya. sbb ada step by step ajar jahit manik pintal n manjalara. lepas tu sy terus gile manik jugak. hahaha.. trus ajak husband pi beli manik. skang dah siap manjalara di lengan. n skang tgh usahakan manik pintal. d sbbkan hanya 2 tu je yg cheq sue ajar sep by step. so.. 2 tu je yg sy tau buat. hehehehe… nak pi bengkel cheq sue… sy jauh di kota tinggi. mmg xde harapan la nak mengikutinye dgn kerja yg xleh di tinggalkan. so.. sy ucapkan berbilioon trima kasih atas usaha cheq sue..mewujudkan blog ni.

    sy tertnya2 la.. cam ner ek..skill jahit manik queen. kalau bleh cheq sue.. xplain?. TQ.

  6. wati says:

    salam,
    cheq sue…tq coz cheq sue tak kedekut kongsi idea..moga di murahkan rezeki …Amin..nak tanya cheq sue,kalau manik tabur di jahit pada tangan dan leher selalunya upah jahit berapa ye…tq..

  7. nana says:

    salam cheq sue,
    saya nak tahu macm mane nk jahit pada tepi2 tudung tu…
    cam jahit mata lalat,manjalara,dan lain2…tq

  8. nana says:

    saya berminat untuk menjahit tudung ni tpi xtahu cara2 die…leh tak cheq sue tunjuk cara2 nk jahit tepi2 tudung tu

  9. minnora says:

    terima kasih atas langkah2 yg jelas yg cheq sue tunjukkan. kini sy dapat cuba menjaht lengan bj sy sendiri.

  10. diela says:

    salam
    cheq sue cantik je hasil tangan cheq sue…
    saya ne baru belajar buat2 manik nee heheh
    harap cheq sue tak marah saya curi idea2 cheq sue yer heheh

  11. mira says:

    salam…
    maaf la klau ggu cheq su….
    sy dh hbs jahit manik pade bju sy tp bla tgk benang didlm nmpk agk serabut la dn x cntik….
    nk tye skit bleh ke nk smbungikn nye dan x nk bg nmpk ksn jahitan 2….
    cheq sue bleh bg th crenye???
    trima kasih…

  12. sama says:

    cheq su bila lagi nak buat kelas menjahit manik&labuci?
    saya baru masuk cheq su punya laman blog saya rasa tertarik dan minat nak join your team.

  13. Saidatul says:

    Cantik dan simple designnye. Brape agaknya kita boleh caj untuk design ni kalau hanya di lengan baju kurung je?

  14. nur says:

    salam..aii sy nie memang ambil tempahan manik,betul beli manik memang senang,nak jahit pn senang tapi kretif tu penting dan pilih manik mestilah yg berkualoti

  15. anum says:

    sy pon baru nk belajar jahit manik ni..
    cume nk tau ade tak cara tuk sembunyikn kesan jahitan di belakang baju tu?
    kalo di lengan baju biasa sy bukak blk basi kain n jahit blk..
    tapi kalo di bahagian badan baju mcm mane caranya?
    setakat sy tgk cth2 baju yg ade semuanya nmpak kesan jahitan di belkg..
    hrp leh bantu..

  16. fiera says:

    nak try buat la.. senang gak ye… i pun ambil upah jahit manik gak.. tapi cikit2 aje

  17. ina says:

    salam….akak nak tanya pendapat akak kalo baju warne kelabu + putih manik ape yg sesuai ….

  18. awiena says:

    salam…sya bru je blajar jahit manik ni..
    bgs la cheq sue punya tunjuk ajar ni..sng faham…
    tima kasih cheq sue..

  19. fatimah says:

    Salam.. koleksi cheq sue sangat kreatif dan unik sekali.. nak minta kebenaran untuk letak link blog cheq sue di blog saya?

  20. zam says:

    cantik jahitan… manjalara tu.tq coz mengajar cara2 membuatny.utk pengetahuan cheq sue saya baru melayari blog ini.

  21. yukitada says:

    salam , cheq sue ade tak wat demo menampal batu oktant pd tudung bawal dan baju ? coz sy first time nk cuba.. ade kat arkib ke ?

    pastu camne ye nak jahit batu2 kat tudung bawal yg belah tepi tudung tu ? takut x kemas lah … ade gambar tak ?

    tq ye

  22. anie says:

    salam..leh tk kite nk sgt blajar wat jahit manik.duk umah je..boring x wat ape2.share lh bagi kt anie cikit

  23. AnnaPG says:

    cheq su ajar jahit manik senang nak ikut….ajar la corak lain plak….satu famili saya jahit manik manjalara nie….sampai dah pandai dah…

  24. ToNe says:

    Tq cheq sue sbb ajar cara nk jait manik manjalara ni.. saya dah lama nk belajar.. ni pun cikgu sekolah yg bgtau pasal blog cheq sue ni.. tq..

  25. seri says:

    erm,cntik n kreatif lar cheq sue pnyer jahitan manik…aser nk mencuba laq…

  26. comell says:

    suke nyer,dpat blajar,cheq sue kongsi r lg bnyak2 cantik,ajar r plak bunga

  27. izan duku says:

    cheq sue …lawalah bag tu.nak buat utk anak saya satu .boleh dia bawa gi ngaji qurqn.boleh ajar cara nak buat ia.

  28. wahidah kulim says:

    sy amat mminati dgn jahtan2 d atas…dan ingin bljar dgn
    lbih dkat lg………………..=)

  29. siti fadillah says:

    thanks….saya minat sangat…cuma sebagai hobi…blog ni banyak bagi idea….

  30. sangat jelas tutorial nya,,,dengan langkah dan gambar…

  31. ct_Bintulu says:

    salam…cheq-su….boleh tunjuk ajar corak lain…dan nak yang terperinci tapi ringkas…

  32. Pretty Beads says:

    Hello. Kami ada jual macam-macam jenis manik yang cantik-cantik tau. Jom tengok!

  33. tie says:

    salam chek sue… leh x tnjuk cara pegang fabrik untuk jahit manik…. diharap chek sue dapat balas mesej ni.

  34. Bej says:

    c me on……..

  35. mona says:

    chek su, tolong bagi tau kat mana nak beli manik cantik dan murah

  36. syida says:

    wahh….bgs laa cheq su nie…jrang sgt nk jmpa org yg bleh kngsi pnglaman jhit mnik nie…
    thanks 4 ur info…sy pn bljar bhgian fsyen…nnt blehlaa share ape2 yg ptut yer!

  37. fiza says:

    ok la cheq su coz u tak kedekut. ada org, kita nak tengok pun tak boleh. ape lagi nak tunjuk mcm mana nk jahit. moga allah gandakan rezeki u.

  38. feizeyana says:

    salm…ak…blh x emailkn cara2 nk bljar manik lg mendalam…ak blh anta ke email feiz ea…t.q..

  39. ika says:

    cantik bah..tp ble ajar yg lebih detail ke kak????

  40. azah says:

    sy ni bru nk blajar jahit manik. blk x emailkan sy jahitan manik yg terbau …nk bt utk bju raya anak la…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>