Jarum RE & Eraseable Pen

Pada hari Selasa yang lepas cheq terima kiriman pos dari kak umi. Seronok sangat…rasa tak sabar nak mula belajar buat Sulaman Riben nih.

jarum

Tapi, cheq belum beli lagi riben-ribennya. Rasa rugi pulak tempoh kuarantin ni (ehemm…kena chicken pox). Kalau tak….. bolehlah cheq cuba-cuba buat sulaman ni macam gambar-gambar kat bawah tu. Teruja sangat tengok cantiknya hasil kerja tangan Maklang. Harap lepas ni Maklang dan Kak Umi akan beri tunjuk ajar…supaya cheq dapat tambah satu lagi kemahiran dalam seni sulaman ini.

065

Cantiknya kombinasi warna-warna riben ni!!!!

066

Hmmmmm…….geramnyer…..mcmana buat ni yer???

Nanti kita sama-sama belajar yea:)

sumber gambar dari:bilik jahit maklang

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like...

11 Responses

  1. norazlina says:

    ya allah cantiknya cheq su sulam riben maklang tu…..teruja betul ina.mn ha nk dpt buku sulaman riben tu?cheq su email la kt ini cepat.harganya skali ek.:)

  2. cheq sue says:

    norazlina: Boleh order buku tu dengan cheq. Harganya RM39, Kalau nak beli kit sulaman riben pun cheq dah ada jual. Harga Kit Sulaman Riben tu RM80. Kos pos tambah lagi RM10. Kalau nak emel cheq-sue ye.

  3. syuha says:

    cheq sue rasa nak nangis tgk gmbr sulaman kat atas tu coz suka tp xtau nak buat.ttg buku tu bukan ke harganya rm75 1 set(buku n kit?)

  4. cheq sue says:

    syuha: Cheq pun sebelum ni pun rasa mcm tercabar sgt sebab tak dapat bayang mcmmana nak buat sulam riben tu. Tapi Alhamdulillah bila dah baca buku tu….semua persoalan yg membelenggu fikiran dah terjawab. Tinggal nak buat je lagi. buku tu RM39, kit sulaman riben tu pulak RM80, itulah harga yg diberi oleh Pn. Suzana. Maybe harga kit kurang kalau tak termasuk riben dan 2 sarung kusyen.

  5. electra says:

    Salam cheq sue..

    Terjumpa blog ni by accident… menarik & ada taste la… simple and elegant… tak berat sangat… tahniah…

    puan suzana ni sama ke dengan kak zan yang ajar sulaman riben kat kelana jaya tu??

    ni jumpa kt seripengantin about kelas kak zan…

    http://www.seripengantin.com/v1/page.php?130

    dia selalu jugak sms about kelas yang dia conduct RM180 satu hari setengah.. alat2 disediakan… agak2 berbaloi tak join kelas??atau elok belajar sendiri saja…

    sebab saya ni tak pernah menyulam langsung… hehe..

  6. maklang says:

    terkejut maklang tengok sulaman maklang kat sini…maklang masih lagi buat sulaman ni. Kalau ada nak tempah pergilah jalan2 kat blog maklang…he..he..

    kalau cheq ada ym senang nak cerita macamana nak buat RE ni. Maklang dengan Kak Ina pun berangan nak bukak kelas dan nak jual kit RE…tapi masih dalam perbincangan!

  7. chik kiah says:

    Tahniah …. memang cantik dan menawam sekali senai jahitan reben ni… rasanya saya pun xsabar nak belajar membuatnya.

  8. nina azlina says:

    Cheq Su,
    saya berminat nk order…amik masa bape lama ek utk delivery?

  9. cheq sue says:

    to Nina: kalau nak order kit RE atau TE…Boleh emel kpd cheq-sue. penghantaran dlm masa 7 hari.

  10. cekgu lynn says:

    cheq su,bila lg nak buat bengkel manik kat sg petani,kedah?cek tak sabaq nak join ni…harap cheq sue reply secepat mungkin no..

  11. nezha says:

    Salam..cheq su,sy berminat terhadap teknik sulaman riben tambahan pula sy baru ja berhenti kerja,sy ingin bertanya apakah jenis kain yg sesuai utk menghasilkan sulaman riben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>