Buku Sulaman Klasik, Mariam Abu Bakar

sulaman-klasik

Seperti yang dijanjikan ini ialah buku panduan sulaman klasik oleh Mariam Abu Bakar, Buku ini menunjukkan teknik-teknik sulaman tangan dan juga mesin dengan kepelbagaian jenis-jenis sulaman yang biasa di buat oleh nenek atau ibu-ibu kita dahulu.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like...

21 Responses

  1. angriani says:

    assalamualaikum cheq sue…saya ada buku sulaman manik dan labuci karya rosita jaafar…best juga buku tu…pn. mariam ni popular gak kan…saya memang minat jahit manik nik…kalau boleh semua baju kurung saya nak letak manik…tapi masa jer yang kurang…

  2. admin says:

    angriani: Waalaikumussalam, buku sulaman klasik ni tak de sulaman manik, ia cuma ada sulaman klasik (tangan & mesin) termasuk smocking. Tapi buku mariam abu bakar ni lebih banyak contoh-contoh sulaman tangan/klasik. Manakala buku rosita jaafar lebih banyak tentang sulam manik & labuci. Sebagai peminat sulaman ni kita patut ada kedua-dua buku tu terutama pada yang baru nak belajar tentang sulaman ni.

  3. Azlina says:

    saya dari uitm shah alam dalam bidang fesyen amat tertarik dengan buku yang dikeluarkan..dengan penerbitan buku ini dapat mempermudahkan saya untuk mencari bahan-bahan yang berkaitan dengan sulaman.terima kasih kerana menerbitkan buku yang baik.

  4. cheq sue says:

    Azlina: jangan salah faham, cheq bukan menerbitkan buku ni. cheq cuma berkongsi maklumat berkaitan buku-buku sulaman yang cheq dah baca untuk panduan atau rujukan pembaca yang lain. Sebenarnya banyak lagi buku-buku/majalah berkaitan sulaman yang bagus kebanyakannya dari oversea

  5. ja says:

    salam.. saya minat dengan sulaman2 ni.. dimana ya saya boleh dapatkan buku ni??

  6. cheq sue says:

    ja: buku-buku sulaman byk dijual di kedai-kedai buku. Cheq sendiripun bercadang utk menjualnya secara online, tunggulah kalau ada rezeki nanti. Oh ya selalulah masuk blog cheq-sue ni, cheq akan berkongsi byk tips-tips & teknik-teknik sulaman untuk pembaca semua. Kalau ada permintaan nak minta tunjuk ajar, dipersilakan. cheq akan bantu setakat yang termampu.

  7. Noor says:

    saya pun berminat nak beli buku sulaman tu, dah puas mencari keserata MPH susah nak dapat.

  8. cheq sue says:

    Noor: Oh…ya ka? ramai jugak yang request nak beli buku sulaman ni, InsyaAllah nanti cheq akan tambah page untuk produk. Boleh order kat situ yea.

  9. zainabali says:

    Dimana boleh dibeli buku ini

  10. zainabali says:

    Sementara saya memperolehi buku ini, tak boleh ke e-mailkan kepada saya beberapa contoh sulaman tangan yang terdapat dalam buku

  11. cheq sue says:

    Zainabali: Buku ni banyak dijual di kedai-kedai buku. Paling senang cari kat kedai buku tempatan. Contoh sulaman tangan kat buku tu memang banyak….rasanya tak terbuat. hehheeheh

  12. molly83 says:

    askum,,molly nak beli lah buku sulaman tgn ni,,buku jahit manik dah beli,,yg riita jaafar punya,,,nak belajar sulam tgn plok,,hehehe,,cheq,,nak tanya,,kat tudung bleh lah sulam ye?///

  13. cheq sue says:

    Molly: Dah dapat beli ke buku Sulaman Klasik tu? kalau nak cheq tolong belikan pun boleh. Nanti emel lah kalau nak. Kat tudung bawal memang sesuai jahit sulam benang. Cuma kena kreatif reka corak yg menarik. Untuk tudung, kita byk guna jahitan bullion dan lazy daisy.

  14. molly83 says:

    cheq sue,,molly dah beli kelmarin,,harga,,rm30..sulaman klasik,,,mariam abu bakar,,,tp tak faham lah,,,benang pun tak tau nak guna benang jenis apa.asas pun tak tau,,kena tgk gmbr lah,,step2..yg cheq jahit kat tudung tu,,,benang apa?ingat kalau dah pandai,,nak bukak kedai jahit sulaman tgn ni,,berangan,,,bukan main,,hahahahhaha,,,pastu nak tanya cheq,,cheq buat camana///mulakan sulam tgn tu,,,huhu,,,molly buat guna benang kostich tu,,dmc,,tp jadi lah jgk,,cuma tak reti nak petern.leh trgkan tak….huhu…molly minat sgt,,,pnjg nye msg,,,

  15. cheq sue says:

    molly: Baguslah dah cuba, takper….baru belajar mana boleh terus nak expert, Cheq nasihatkan beli la tudung sulam tangan cheq-sue tu pas tu bolehlah belek-belek macamana jahitannya. Nak tiru design pun tak pa. Cheq pun mcm tu….kalau nak tau sgt macamana org buat cheq akan dapatkan benda tu dan belek-belek. Tengok gambar aje memang tak puas. Betullah guna benang DMC. Cuma hari tu cheq guna benang “DMC Perle” yg setongkol bulat. Kalau guna benang cross stitch….boleh guna 2-3 lembar benang

  16. Cialispi says:

    Nice Blog. Good Look

  17. milah says:

    saya memang minat sesangat dengan jahitan,saya sekadar jahitan asas bolehlah,alh’dlilah setakat ni setakat langsir&kusyen saya mampu menjahitnya.sekarang saya ingin belajar tentang menyulam pula..tapi payah sungguh saya nk dapat buku sperti belajar menjahit,sulaman benang,manik&labuci@sebagainya tenteng jahitan..macamana…ni..saya geram tengok bila org ble dpt buku 2.saya nk jugak…

  18. milah says:

    jelousnya saya dgn molly,azlina&angriana..dh dpt buku yg di idamkan,saya jugak yg ketinggalan…mana nk cari ni…

  19. cheq sue says:

    to Milah: Kenapa susah-susah nak cari emel aje pada cheq-sue buku apa nak beli, sila semak di Ruangan BUTIK di blog http://www.cheq-sue.com kat situ cheq-sue dah terangkan harga buku dan cara-cara pembelian amat mudah. Buku akan di pos secara pos laju atau ekspres.

  20. ineu says:

    saya mau beli buku sulaman klasik mariam abu bakar di jakarta adanya di toko mana ya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>