Sulaman Benang

1stime

Antara jenis-jenis sulaman yang cheq cuba praktik sambil refer buku Rosita Jaafar. Masa belajar sulaman ni sebenarnya cheq berada di Hospital Sg. Buloh kerana menemani baby Aisyah Sofea yang menghidapi “Acute Pneumonia”. Selama 2 hari berada di Hospital cheq sempatlah khatam buku tu sambil praktik beberapa jenis sulaman. Sambil belajar sulaman benang tu datang pulak idea nak buat sulam tu kat tudung bawal. Ada orang sebut nama tudung tu tudung smocking. Tapi sebenarnya tudung tu adalah tudung bawal yang disulam tangan, paling famous adalah sulam bullion atau bullion rose. Cth tudung sulam tangan daripada Naiz, member dari forum.cari.com.my:

tudungnaiz

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

1stime

Antara jenis-jenis sulaman yang cheq cuba praktik sambil refer buku Rosita Jaafar. Masa belajar sulaman ni sebenarnya cheq berada di Hospital Sg. Buloh kerana menemani baby Aisyah Sofea yang menghidapi “Acute Pneumonia”. Selama 2 hari berada di Hospital cheq sempatlah khatam buku tu sambil praktik beberapa jenis sulaman. Sambil belajar sulaman benang tu datang pulak idea nak buat sulam tu kat tudung bawal. Ada orang sebut nama tudung tu tudung smocking. Tapi sebenarnya tudung tu adalah tudung bawal yang disulam tangan, paling famous adalah sulam bullion atau bullion rose. Cth tudung sulam tangan daripada Naiz, member dari forum.cari.com.my:

tudungnaiz

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

About the author

Related posts

29 Comments on “Sulaman Benang

  1. Nur Azriyah (Azza)

    Cheq Sue kita dah rasa nak pengsan dah nie tgk laman Cheq Sue ni. Berkobar2 rasa nak buat. Saya rasa saya boleh try buat dgn tgk gambar yg Cheq Sue letak kat sini tapi gambar tu cam terlebih cahaya nampak silau sikit so jadi tak berapa nak clear la. But u still best la..

  2. Azza: TQ….InsyaALLAH, ada kelapangan nanti cheq akan tunjukkan step sulam benang pada tudung bawal. Kit untuk sulaman tu akan menyusul kemudian.

  3. hasmah

    cheq su mcm mana nak dapatkan buku sulaman tangan dan manik.berapa harga dia.

  4. Hasmah: Buku tu harganya RM60, kalau nak cheq tolong belikan pun boleh, tapi kena tambah kos pos sebab buku tu tebal dan berat sangat.

  5. hasmah

    cheq sue ada tunjuk step by step mcm mana nak sulam benang pada tudung.

  6. niniey

    cheq sue, kat mna leh cari buku sulaman tgn & manik tu???

  7. Liz

    Cheq boleh tunjuk cara jahit tulang belut mata lalat tak? Sal saya ne dari jauh ( Brunei ) please ya? sal say begitu meminati hal kerja sue, Thanks

  8. Khairin

    cheq su.. apakah seni2 jahitan yg boleh diaplikasikan ke sarung kusyen bantal 40cmx40cm tu?

  9. yatt

    cheq su….. cammaner nak buat yg bahagian tepi tu.. yg saya tahu kena tarik benang tudung tu kan supaya garisan tu lurus.camaner nak jahit lak?

  10. to Khairin: Utk sarung bantal tu…paling sesuai dan nampak elegan serta mahal ialah sulam riben, sulam benang dan sulam tampal. Tapi maaflah cheq-sue pun bukanlah arif sgt.

  11. to Liz: Maaf ya lambat reply…cheq-sue kena belajar dengan expert dulu mcm mana nak jahit mata lalat / tulang belut tu. Yang cheq pernah buat ialah mata lalat sahaja.

  12. terima kasih chesue. tak sangka ada gak hasil tangan ku disini. apa pun sulam tangan ni keje by perlu byk sabar. dah sudah tentu hasil juga memuaskan. salamm….

  13. Airin

    di kedai mana saya boleh beli alatan jahit ini dengan harga yg berpatutan?

  14. Ide

    Che Su, nak tanya, kat mana beli tudung bawal jepun kosong? boleh advise..

  15. Hazlina bt. Adb. Wahab

    Che Su,
    Saya pun tengah cari supplier untuk tudung bawal kosong
    boleh rekomenkan tak kat mana-mana? Bila lagi ada kelas jahit sulam, boleh juga join.

  16. maziera

    ramai jg yg bermint dngn sulman klasik ni. saya salah seorng drpd nya. sy dok kt kelantan.asal muar. kelantan mmg bnyk tudung sulam tangan ni

  17. bila sungguh2 nak belajar mesti boleh buat,saya cuma belajar dari buku/blog2 yg kongsi teknik macamana nak jahit sulaman ni,salah satunya blog cheq sue ni..nak g klass susah sikit anak kecil lagi,x pandai sangat tapi boleh la slow2..cuma set jarum payah sikit nak dapat..cheq sue ada jual lg x set jarum?berapa?air erasable pen berapa?…tq

  18. siti

    slm..sy nk tnya ckit ni,macam mane nak buat bunga.maksud sy nak pintal benang macam mane di btg jarum utk jadikan ia kelompak bunga

  19. hotmama

    cheq sue, sya minat sgt dgn jahit2 manik kat baju ni… nak tanya buku sulaman tangan dan manik tu masih ada ker?… masih harga RM60 ke?..sya dari sabah..kalu ada tlng inform kat sya n nanti sya bank in kan duit..tq…

  20. safi

    salam…cheq su x buat bengkel sulaman benang kat kuala terengganu ke?

  21. rokiah ismail

    cheq SU, saya nk belajar letak bahagian komen besar dalam post seperti mana yang cheq su buat.

  22. MIZAH

    slm..mizah nk tnye mane nk dpt kit menjahit sulaman tu? berminat nk try jahit sulaman tu..

  23. yusbutik-online

    salam….saya menjual tudung bawal jepun bidang 45 dan bidang 60….0124634894/ 0125439676…tempahan tudung diterima…saya minat nak belajar smoking..buku tu alaf 21 ker

  24. hazliza

    cheq su…nk tanya..kt mana cheq su beli benang “DMC perle”. dh banyak kedai sy pegiKT JLN TAR, kt bangi…semua mcm pelik je bl sy tanya benang tu…

  25. suzie

    cheq sue,boleh tak beritahu camne jahit tepi tudung tu?
    Saya tahu ianya dipanggil tarik tepi tp x tau camne nk buat…nampak sungguh unik…tolong ye

  26. inching

    cheq su…saya berminat tul dengan buku sulaman tangan dan manik tu. macam mana saya nak dapatkan buku tersebut? boleh bagi no telepon macam mana saya nak hubungi cheq su.

  27. cheq sue, wah bagus2 ya hasilnya udah buat buku?

  28. ita

    Salam Che Sue,
    ita pun minat nak dapatkan buku tu masalahnya susah nak dapatkan dekat Labuan,bole che sue tolong ita dapatkan buku tu?berapa ita kena bayar termasuk penghantaran ke Labuan?Thanks.

  29. zura

    ksk. Blh th buku ape yg kak read. Nak belajar jg.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *